Financiële risico’s die starters af kunnen dekken

Binnen de media blijft de situatie op de woningmarkt een terugkerend punt van discussie. Het is voor starters lastig een koopwoning aan te schaffen vanwege de hogere prijzen en het tekort aan (geschikte) woningen. Ondanks dat steeds meer nieuwe huizen gebouwd worden in Nederland, blijft het tekort bestaan.

 

Uit onderzoek van CBS blijkt dat in januari de huizenprijzen ten opzichte van januari 2017 met 8,8% zijn gestegen, de grootste toename in 16 jaar. Sinds juni 2013 is een trend waarneembaar waarbij de woningprijzen blijven stijgen vanwege het huizentekort. Dit probleem lijkt zich voort te blijven zetten. Dit wordt bevestigd in onderzoek van ABN-AMRO, waarin wordt aangegeven dat de prijzen binnen de huizenmarkt zeker tot 2019 blijven stijgen.

Naast de stijgende prijzen en het tekort aan (geschikte) huizen hebben starters te maken met veel verschillende risico’s. Maar welke risico’s zijn noodzakelijk om af te dekken bij het aankopen van een huis?

Belangrijke risico’s die je kunt afdekken

Wanneer je een huis aankoopt wil je niet meteen denken aan risico’s als arbeidsongeschiktheid, een onverwacht overlijden of een brand in je nieuwe huis. Toch is het belangrijk om over deze risico’s na te denken, omdat veel financiële risico’s afgedekt kunnen worden met een verzekering. Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht om een hypotheek af te kunnen sluiten bij een bank. Bij het aanschaffen van een woning zijn de volgende verzekeringen belangrijk: 

Opstalverzekering – Een opstalverzekering dekt de eventuele schade die wordt veroorzaakt aan een woning door bijvoorbeeld inbraak, storm of brand. Opstal staat voor alles wat vastzit aan het huis, zoals ramen, deuren of het toilet. Een opstalverzekering wordt in de meeste gevallen verplicht gesteld bij het aangaan van een hypotheek. 

Inboedelverzekering – Een inboedelverzekering dekt de schade aan spullen, veroorzaakt door brand inbraak, storm of een overstroming. Inboedel staat voor alle spullen in huis die niet vastzitten aan de woning. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wordt wel aangeraden om af te sluiten. Men heeft vaak niet door dat de totale waarde van alle spullen in huis erg hoog is. Met een inboedelverzekering kunnen vervangende spullen worden aangeschaft. 

Woonlastenverzekering – Arbeidsongeschiktheid of werkloosheid zijn risico’s die grote gevolgen hebben op je maandelijkse hypotheekaflossing. Een woonlastenverzekering kan hierbij hulp bieden. De woonlastenverzekering keert bij inkomstenverlies als gevolge van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid een bedrag uit, zodat maandelijks de hypotheekaflossing betaald kan worden. De dekking voor werkloosheid kan gezien worden als een aanvulling. 

Overlijdensrisicoverzekering –Een overlijdensrisicoverzekering is in de meeste gevallen verplicht. Wanneer je een hypotheek aan wilt vragen bij de bank moet een overlijdensrisicoverzekering afgesloten worden. De nabestaande van de verzekerde ontvangt met een overlijdensrisicoverzekering een verzekerd bedrag bij overlijden, waar vervolgens (een deel van) de hypotheekschuld mee kan worden afgelost. 

Het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een uitvaartverzekering


Voor een hypotheek bij een bank is een overlijdensrisicoverzekering in veel gevallen verplicht. Er wordt een bedrag uitgekeerd bij het overlijden van de verzekerde. Echter dient de uitvaart ook betaald te worden. De kosten van een uitvaart bedragen al snel tussen de € 6.500 en € 11.000. Een uitvaartverzekering kan voor deze kosten een uitkomst bieden. Maar wat is het verschil tussen deze twee verzekeringen?

Een overlijdensrisicoverzekering is gericht op de financiële problemen die kunnen ontstaan bij nabestaanden bij het overlijden van de hypotheeknemer. De verzekering wordt afgesloten voor een bepaalde looptijd. Hierbij wordt enkel een bedrag uitgekeerd wanneer de verzekerde overlijdt binnen de looptijd. Buiten de looptijd wordt er geen bedrag uitgekeerd. 

Een uitvaartverzekering heeft daarentegen geen speciale looptijd en loopt door tot het moment van overlijden van de verzekerde. Met het uitgekeerde bedrag kunnen de nabestaanden de uitvaart regelen of kunnen de uitvaartdiensten worden uitgevoerd. Wanneer er onvoldoende spaargeld aanwezig is kan een uitvaartverzekering een oplossing bieden voor de hoge uitvaartkosten. De uitvaartverzekering is overigens niet verplicht.

Handige aanvullende verzekeringen

Financiële risico’s bij het aanschaffen van een huis kunnen verkleind worden met bovenstaande verzekeringen. Naast deze verzekeringen kun je ook aanvullende verzekeringen afsluiten zoals een rechtsbijstandverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. Mocht je deze verzekeringen hebben afgesloten, vergeet dan niet om geregeld deze verzekeringen te controleren. Het controleren van je verzekeringen is niet altijd leuk, maar wellicht kun je hiermee geld besparen.